Čo je návratnosť investície (ROI)

ROI (návratnosť investície) je výpočet peňažnej hodnoty investície v porovnaní s jej nákladmi. Vzorec pre ROI je: (zisk mínus náklady) / náklady. Ak by ste dosiahli zisk 10 000 Eur z úsilia vo výške 1 000 Eur, vaša návratnosť investície (ROI) by bola 0,9, alebo 90 %. Tento výpočet je možné získať aj prostredníctvom investičnej kalkulačky. ROI môže byť užitočný pri hodnotení potenciálnej ziskovosti konkrétnej investície, vašich marketingových kampaní (pre zodpovednosť v marketingu) alebo pri tvorbe podnikateľských plánov na začatie podnikania. Return on ad spend (ROAS) je podobný ukazovateľ, avšak zameriava sa viac na konkrétne taktiky, ako je individuálna reklamná kampaň na rozvoj vášho podnikania.

Existuje mnoho rôznych ukazovateľov, ktoré podniky používajú na hodnotenie ziskovosti a celkového finančného zdravia. Výpočtu ROI sa nevyhne ani digitálna agentúra. Jedným z najpopulárnejších a najefektívnejších, či už pri investovaní kapitálu alebo implementácii marketingovej stratégie, ako je PPC kampaň, je návratnosť investície (ROI).

V tomto článku sa pozrieme na všetky základné informácie, ktoré potrebujete vedieť o ROI – od výpočtu vzorca ROI až po niektoré taktiky, ktoré môžete použiť na zvýšenie svojej návratnosti investícií, ako aj obmedzenia ROI.

V podnikaní sú vaše investície zdroje, ktoré vkladáte do zlepšenia vašej spoločnosti, ako napríklad čas a peniaze. Návratnosť je zisk, ktorý získate v dôsledku týchto investícií.

ROI je všeobecne definovaný ako pomer čistého zisku k celkovým nákladom investície.

ROI je najužitočnejší pre vaše podnikateľské ciele, keď sa vzťahuje na niečo konkrétne a merateľné, aby ste mohli identifikovať zisky z vašej investície a jej finančnú návratnosť. Analyzovanie investícií z hľadiska peňažných nákladov je najpopulárnejšou metódou, pretože je najjednoduchšie kvantifikovateľná, hoci je tiež možné vypočítať ROI s použitím času ako investície.

Ukazovateľ ROI alebo hodnota ROI sa tiež uplatňuje v rôznych typoch investícií a odvetviach: návratnosť vlastného kapitálu, návratnosť investícií do reklamy, návratnosť aktív, sociálna návratnosť investícií atď.

Príklady investícií

Pojem „investície“ sa často používa na označenie nákupu akcií v spoločnosti alebo financovania podnikateľského projektu inej osoby. Investície, ktoré vkladáte do vlastného podnikania, sa líšia od týchto, ale majú podobný cieľ: zvýšiť váš zisk.

V závislosti od vášho odvetvia môžu byť typy investícií, ktoré uskutočňujete, veľmi odlišné. Nemusia byť vždy hmotné, ako napríklad počiatočná investícia do nového zariadenia alebo kvalitnejších materiálov. Vlastník internetového obchodu alebo vývojár aplikácií môže napríklad investovať do digitálnych prostriedkov, ako sú cloudové úložiská alebo predplatné nového softvéru na správu obsahu, ktoré môžu mať náklady na údržbu. V tomto prípade by bolo žiaduce identifikovať návratnosť investície (ROI).

Ďalšie príklady bežných podnikateľských investícií zahŕňajú reklamné kampane a prenájmy kamenných obchodných priestorov.

ROI sa vypočíta ako čistý zisk počas určitého obdobia vydelený nákladmi na investíciu, pričom výsledok sa vynásobí 100, aby sa pomer vyjadril v percentách. Rovnica vyzerá takto:

ROI = (Čistý zisk / Investícia) x 100

Hodnota čistého zisku by mala byť prevzatá z výkazu ziskov a strát vašej spoločnosti.

Výpočet ROI v praxi

Tu je niekoľko príkladov, ako môže výpočet ROI vyzerať pre podnik.

Scenár 1: Katarínin e-commerce podnik
Katarína vlastní e-commerce stránku, ktorá predáva tovar s mačacou tematikou. Blíži sa sviatočné obdobie a chce zvýšiť povedomie a predaje, takže sa rozhodne investovať do reklám na sociálnych médiách. Na reklamy na sociálnych sieťach minie celkovo 1 000 Eur, aby pritiahla sviatočných nakupujúcich na svoju stránku.

Po skončení sviatočného obdobia Katarína vypočíta svoj čistý zisk a zistí, že jej e-commerce obchod zarobil o 5 000 Eur viac ako v rovnakom období minulého roka. Môže potom vypočítať ROI z reklám takto:

ROI = (5 000 Eur / 1 000 Eur) x 100 = 500 %

To znamená, že za každé euro, ktoré Katarína minula na reklamy, získala späť 5 eur v čistom zisku. Povzbudená týmto silným ROI môže začať plánovať zvýšenie rozpočtu na reklamy pre ďalšie sviatočné obdobie.

Scenár 2: Karolova Pizzeria 
Karol vlastní pizzeriu na bočnej ulici v Trnave. Všimne si, že podnik ide pomaly, a začne premýšľať, ako by mohol zlepšiť svoj podnik. Predpokladá, že kvalita jeho pizze nemusí spĺňať očakávania zákazníkov, a tak sa rozhodne vymeniť svoj zastaraný pizza pec za modernú náhradu.

Nová pizza pec stojí 500 Eur. Do konca roka jeho pizzeria zarobí o 2 000 Eur viac ako v predchádzajúcom roku.

Keďže nová pizza pec bola jedinou netypickou investíciou, ktorú Mário počas roka urobil, návratnosť investície (ROI) za daný rok môže byť vypočítaná nasledovne:

ROI = (2 000 Eur / 500 eur) x 100 = 400 %

To znamená, že každé euro, ktorý Mário minul na novú pizza pec, vygeneroval 4 eurá čistého zisku. Keďže nová pec bude postupom času naďalej zvyšovať predaje, jeho ROI bude rásť s pribúdajúcim časom.

Scenár 3: Ivanova práca na voľnej nohe ako video editor 

ROI sa zvyčajne počíta na základe nákladov na investíciu, ale môžete ho tiež použiť na určenie, či je čas, ktorý venujete projektu, hodný peňažného výnosu.

Ivan je študent, ktorý sa rozhodne doplniť svoj mesačný štipendijný príjem prácou na voľnej nohe ako video editor. Rýchlo nájde klienta a v prvom mesiaci zarobí 200 Eur.

Hoci je týchto 200 Eur príjemným príspevkom k jeho financiám, Ivan si všimne, že začína zaostávať v štúdiu. Rozhodne sa vypočítať svoju osobnú návratnosť investície (ROI) z práce na voľnej nohe, aby zistil, koľko času by mal rozdeliť medzi štúdium a freelancing.

Ivanovi trvalo 20 hodín, kým dokončil prácu na voľnej nohe, takže môže vypočítať svoj ROI nasledovne:

ROI = (200 Eur / 20 hodín) = 10 Eur za hodinu

Ivan teraz môže zvážiť, či každá hodina strávená štúdiom má hodnotu viac ako 10 Eur, a podľa toho upraviť čas, ktorý venuje práci na voľnej nohe.

Výpočet ROI vám môže pomôcť pochopiť, ako investícia priamo prispieva k vášmu podnikaniu. Je to užitočný nástroj na hodnotenie vašich minulých obchodných rozhodnutí a na informovanie o tých budúcich. Informácie z výpočtov ROI môžete tiež použiť na porovnanie nových obchodných príležitostí a rozhodnúť sa, ktoré z nich budete sledovať.

Ak určitý typ investície prináša vysoký čistý zisk, môžete zamerať viac času a energie na podobné investície. Investície, ktoré negenerujú dostatočný zisk na pokrytie svojich nákladov, môžu naznačovať, že by ste mali skúsiť novú stratégiu alebo investovať do inej oblasti vášho podnikania.

Výzvy pri určovaní ROI
Výpočet ROI nie je vždy jednoznačný. Niektoré investície sa môžu prekrývať, čo sťažuje určenie, ktorá investícia priniesla najväčší zisk.

V prípade Kataríniných výdavkov na reklamu na sociálnych sieťach možno nebude schopná určiť, či práve nejaká konkrétna platforma sociálnych médií výrazne prispela k jej návratnosti. Môže mať tiež iné prebiehajúce investície, ktoré prispeli k nárastu jej predajov, ako napríklad mesačná e-mailová kampaň alebo marketing ústnym podaním.

Napriek možným ťažkostiam pri určovaní ROI konkrétnej investície je tento ukazovateľ stále veľmi užitočný pri snahe zabezpečiť, že zarobíte viac, ako miniete. Nemusíte sa znepokojovať úplnou presnosťou pri výpočte ROI, namiesto toho zvážte, ako budete schopní merať výsledky zakaždým, keď urobíte novú investíciu.

Ako zvýšiť svoj ROI
V závislosti od typu investícií, ktoré chcete uskutočniť, sa najlepší spôsob, ako zvýšiť návratnosť, môže líšiť. Existuje však niekoľko univerzálnych stratégií, ktoré môžete vyskúšať predtým, než investujete, aby ste zvýšili svoje šance na dosiahnutie vysokej ROI.

Spriateľte sa s analytikou  

Katarínine výdavky na sociálnych médiách sú dobrým príkladom dôležitosti používania nástrojov s pokročilými analytickými možnosťami. Keď zvažujete investíciu, ktorá si vyžaduje používanie platformy alebo externého softvéru, venujte pozornosť reportovacím funkciám, ktoré ponúkajú rôzni poskytovatelia. Štatistiky ako návštevnosť webu a zapojenie zákazníkov sú obzvlášť užitočné pri meraní úspešnosti investície.

Poznajte svoj trh 
Efektívne spojenie s vašou cieľovou skupinou je jedným z najlepších spôsobov, ako zvýšiť svoj ROI. Investície, ktoré prehĺbia vaše znalosti o vašom cieľovom trhu alebo zvýšia ich angažovanosť s vašou značkou, budú pravdepodobne prinášať vysokú návratnosť, pretože títo ľudia sú najpravdepodobnejšími zákazníkmi.

Príklady investícií, ktoré môžete uskutočniť na spojenie s vaším cieľovým trhom, zahŕňajú vykonávanie marketingového prieskumu a vytváranie cielených reklamných kampaní zameraných na vašu publikum.

Buďte ochotní experimentovať 
Skutočný test hodnoty akejkoľvek myšlienky prichádza na trhu, takže sa nebojte vyskúšať niečo, čo nemá overenú históriu úspechu. Začnite v malom s experimentálnymi taktikami – môžete merať ROI počas kratšieho obdobia, aby ste zistili, či sa oplatí investíciu rozšíriť.

Čím viac skúseností budete mať s premýšľaním o ROI, tým viac sa zlepší vaše rozhodovanie. ROI je len jedno z mnohých ukazovateľov výkonnosti, ale je to jeden z najdôležitejších nástrojov pre podnikateľov, ktorí sa snažia čo najlepšie využiť svoje investície.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *