Čo potrebujete vedieť o mäse

Mäso je zdrojom mnohých dôležitých živín, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu a fungovaniu organizmu: najmä cenných bielkovín, vitamínov skupiny B a minerálov. Aj keď je súčasťou našej stravy už po tisícročia, je namieste byť vyberavý: nášmu telu prospieva kvalitné mäso, ktoré je potrebné správne skladovať a spracovať.

Ako poznáte, že je mäso čerstvé?

Či už kupujete mäso v supermarkete, u svojho mäsiara alebo na farme, vždy by malo byť čerstvé – hovädzie mäso by malo mať jasne červenú farbu, bravčové by malo byť svetloružové až ružové, hydina ružová až svetlo béžová. Ryby by mali mať pevné a pružné mäso, jasné a lesklé oči a červené žiabre. Mäso a ryby musia byť mierne vlhké, bez lepkavého povrchu a musia voňať. Ak kupujete mäso vo vaničke zabalené v ochrannej atmosfére, nemala by byť nafúknutá a pod mäsom by nemala byť tekutina.

Pred uskladnením mäso nikdy neumývajte!

Čerstvé mäso neuchovávajte v papieri ani na doske, pretože by nasiakli šťavou z mäsa. Ideálne je zabaliť ho do potravinovej fólie alebo vložiť do sklenenej nádoby s vekom a umiestniť do najchladnejšej časti chladničky, teda dolu alebo na sklenenú policu nad box pre ovocie a zeleninu.

Mäso pred uložením do chladničky nikdy neumývajte! Mokré mäso je živnou pôdou pre baktérie a iné mikroorganizmy a rýchlo podlieha skaze. Ak potrebujete čerstvé mäso skladovať dlhší čas, naložte ho do nálevu z octu, tuku a zeleniny. Mäso okrem toho skrehne, ale zároveň sa čiastočne vylúhuje; preto treba všetku šťavu aj s octom spotrebovať pri následnej príprave pokrmu.

Mäso očistite až pred tepelnou úpravou. Utrite ho navlhčenou papierovou utierkou a potom z neho odstráňte blany, šľachy a v prípade potreby aj veľké kosti.

Čerstvé hovädzie, bravčové, teľacie a jahňacie mäso vydrží v chladničke pri teplote 2 – 5 °C spravidla tri až päť dní, ale hydina, vnútornosti, ryby a morské plody sú oveľa chúlostivejšie – neriskujte a spotrebujte ich najneskôr do druhého dňa. Nebalené mleté mäso je najlepšie spotrebovať do troch hodín od nákupu u mäsiara.

Naklepávanie mäsa

Väčšinu druhov mäsa, najmä hovädzie, pred prípravou zľahka naklepte paličkou alebo kĺbmi prstov, aby sa uvoľnili svalové vlákna a mäso rýchlejšie zmäklo. Okraje kotliet mierne narežte a mäso trochu uvoľnite aj od kosti. Pri pečení alebo vyprážaní sa nebude krútiť a dobre sa prepečie.

Špikovanie slaninou

Suché netučné mäso určené na pečenie alebo dusenie prešpikujeme plátkami alebo pásikmi slaniny, aby bolo jemnejšie a chutnejšie. Menšie kusy mäsa sa môžu slaninou obaliť.

Mrazenie mäsa

Na dlhšie skladovanie mäsa je potrebné využiť mrazničku. Na zmrazenie sa hodí kvalitné, odborne vykostené mäso, ktoré treba rozdeliť na porcie v závislosti od následnej prípravy a zabaliť do vhodných obalov – ideálne uzatvárateľných dóz, ktoré zabránia kontaminácii v mrazničke a vysychaniu mäsa. Počítajte s tým, že v mrazničke ďalej dozrieva. Preto je príprava rozmrazeného mäsa o niečo kratšia – mäso je odležané.

Tip:

Ideálne podmienky na uchovávanie potravín vrátane mäsa poskytuje nová kombinovaná chladnička MORA CMDN 3054 S s čistým objemom 188/67 l. Využíva pokročilý beznámrazový systém NoFrost Plus v mraziacom priestore a technológia MultiFlow 360° sa stará o rovnomerné prúdenie studeného vzduchu. Chladnička má premyslené vnútorné usporiadanie, multi-variabilné sklenené police s nosnosťou až 20 kg, priestrannú zásuvku na ovocie a zeleninu a špeciálne držiaky na fľaše a vajcia vo dverách. Horná zásuvka v mrazničke slúži na rýchle zmrazenie, stredná zásuvka na bežné potraviny a spodnú veľkú zásuvku MaxiBox s objemom 38 litrov možno použiť na veľké potraviny, napríklad hus. K dispozícii je aj režim Super Freeze na rýchle zmrazenie práve vložených potravín, ako aj obľúbený režim Dovolenka na úsporu energie v čase, keď nebudete doma a nebudete spotrebič otvárať. Novinka s dverami z laminovanej ocele stojí 349 EUR.

Inšpiráciu v podobe receptov nájdete tu: https://www.mora.sk/receptar/  

www.mora.sk

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *