Najpredávanejšie herné konzoly od prvej po siedmu generáciu

Najnovšie konzoly, ktoré si môžete v súčasnosti kúpiť, PlayStation 5 a Xbox Series X/S, patria už do 9. generácie domácich videoherných konzol. Od roku 1972, kedy sa na trhu objavila prvá komerčne dostupná herná konzola, Magnavox Odyssey, prešlo už naozaj množstvo času. Poďme si toto polstoročie pripomenúť najpredávanejšími konzolami jednotlivých generácií.

 

Nintendo Color TV-Game 

Magnavox Odyssey bola síce konzola, ktorá to celé odštartovala, ale najúspešnejšou konzolou 1. generácie sa stala Color TV-Game od Nintenda. Táto konzola zároveň predstavovala prienik Nintenda do videoherného priemyslu, keďže išlo o prvotinu značky. Predali sa jej 3 milióny.

 

Atari 2600 

Druhej generácii kraľovala dnes už legendárna Atari 2600. Išlo o jednu z prvých herných konzol, ktorá používala výmenné ROM moduly s hrami. Celkovo sa tejto konzoly predalo 30 miliónov kusov! Mimochodom, na území Československa ju z veľkej časti preslávili aj rôzne kópie z Číny, Vietnamu, či Saudskej Arábie.

 

Nintendo NES 

V 3. generácii sa na vrchol opäť dostalo Nintendo. Tentokrát s konzolou NES (Nintendo Entertainment System), resp. Famicom, čo bol názov pre japonský trh. S viac ako 60 miliónmi predaných kusov je to najúspešnejšia 8-bitová konzola histórie.

 

Nintendo Super NES

Štvrtá generácia z hľadiska predajov nepriniesla žiadnu zmenu. Opäť sa najviac darilo Nintendu a nástupkyni NES, konzole Super NES (Super Famicom). Aj keď Super NES bola výborne predávaná konzola, na svoju predchodkyňu predajmi nedosiahla, keďže sa jej predalo „len“ niečo cez 49 miliónov kusov.

 

Sony PlayStation

Métu 100 miliónov predaných kusov sa podarilo prekonať v 5. generácii. Postarala sa o to ďalšia legenda, pôvodná PlayStation. Medzi dôvody takéhoto obrovského úspechu určite patrí aj na tú dobu revolučná real-time 3D grafika. Samozrejme, s najnovšími hrami na PS5 sa to ani zďaleka nedá porovnávať, ale vo svojej dobe išlo o revolúciu.

 

Sony PlayStation 2 

Úspech prvej PlayStation bol obrovský, ale to ešte nikto netušil, čo príde v 6. generácii. Sony vydalo PlayStation 2, ktorá je doteraz najpredávanejšou hernou konzolou všetkých čias. Predalo sa jej ešte o polovicu viac ako „originálu“, niečo cez 155 miliónov kusov.

 

Nintendo Wii

Siedma generácia predstavovala návrat Nintenda na trón, ktorý jej zabezpečila ich doteraz najpredávanejšia stolná konzola, Wii. Jedinečná najmä svojim pohybovým ovládačom Wii Remote, v počte predaných kusov dosiahla métu 101 miliónov, čo je zhruba o štvrtinu viac ako konkurencia v podobe PlayStation 3 a Xbox 360.

Pri 7. generácii aj skončíme vzhľadom na to, že „preteky“ v 8. a pochopiteľne aj v 9. generácii zatiaľ trvajú. Zatiaľ to však vyzerá, že si tituly najpredávanejších konzol opäť rozdelia Nintendo a Sony. V rámci 8. generácie zatiaľ vedie Nintendo Switch a v 9. Sony PlayStation 5.

 

Zdroj obrázka:

Autor: issaronow / Stock.adobe.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Najpredávanejšie herné konzoly od prvej po siedmu generáciu, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *