Úzké nebo klasické? Jaké pánské kalhoty vybrat?

Výběr správně padnoucích kalhot není pro pány žádná procházka růžovým sadem. Popravdě pro mnohé z nich to připomíná spíše peklo na zemi. V dnešních obchodech najdete stovky různých modelů kalhot různých střihů stylů, materiálů, barev i délek. Naštěstí pro pány, střihy kalhot jsou už dnes poměrně „unifikované“ a po přečtení visačky s označením střihu byste měli mít alespoň představu, jak takové kalhoty budou na vás vypadat. Co se ale za jednotlivými střihy skrývá?

Samotných střihů kalhot v obchodech najdete celou řadu, některé pro ulehčení výběru však pouze příležitostně. Základní střihy kalhot jsou v podstatě tři: Skinny, Slim a Regular. Zjednodušeně lze říci, že v tomto pořadí je lze volit s narůstající váhou vaší postavy. Je tady ale pár klíčových aspektů, které byste měli při výběru těch správných kalhot mít na paměti.

V první řadě je to pohodlí. Kalhoty by vás nikdy neměly omezovat v pohybu, a to ať už vykonáváte pohyb jakýkoliv; při sedání, chůzi po schodech, běhu ani v dřepu. Další zlaté pravidlo ale zároveň zní: noste pokud možno kalhoty s co nejmenším množstvím přebytečné látky. Příliš volné kalhoty totiž nevypadají na nikom dobře, a pokud jste na plápolavé kalhoty už dlouho zvyklí, možná je na čase zvážit změnu. Nemusí být totiž pravda, že například zavalitějším mužům skryjí kila navíc. V některých případech ve správně zvolených užších kalhotách budete vypadat dokonce štíhlejší.

Bavíme-li se o pojmech Slim a Regular, které jsou zároveň nejběžnějšími typy pánských kalhot, bavíme se o střihu v oblasti pasu a stehen. Střih Slim je šit tak, aby přiléhal k tělu, ale zároveň nebyl moc úzký. Je vhodný pro štíhlejší až střední postavy s menším obvodem pasu. Kalhoty tohoto typu jsou na stehnech a kolenech přiléhavé, směrem dolů ke kotníkům se lehce zužují a mají také o něco nižší sed. Máte-li tedy širší nebo hodně svalnatá stehna, tomuto střihu se raději vyhněte, protože v něm nebude vypadat symetricky. Pokud ale máte střední atletickou postavu a stehna spíše vyrýsované, než objemné, Slim fit pro vás bude ideální volbou. Dá vám dostatek prostoru pro pohyb a zároveň vyzdvihne výsledky vaší tvrdé práce v posilovně.

Regular fit, neboli klasický střih, je další velice častou volbou, prakticky pro většinu mužů střední postavy. Často se stává, že jej oblékají i ti, kteří by si bez obav mohli dovolit obléct Slim fit. Zde hraje velkou roli síla zvyku a obava ze ztráty pohodlí. Dnes už jsou ale kalhoty vyráběny z tak pohodlných materiálů, že obava naprosté většiny těchto pánů je zcela neopodstatněná.

Je pravda, že kalhoty střihu Regular vám dopřejí o něco více místa k pohybu, aniž by působily příliš volně. Jsou vhodné pro svalnatější typy postav s širšími stehny a pasem. Pro zavalitější postavy se vyrábí ještě jiní střihy, například s rozšířenými nohavicemi nebo s širší celou délkou kalhot. Kalhoty typu Regular mají střední sed a jsou stejně široké po celé délce, tedy u kotníků jsou na rozdíl od Slim fit rovné. Jde o nejuniverzálnější střih kalhot, tzv. na jistotu.

Není ale vůbec pravda, že každý muž by měl nosit pouze jeden střih kalhot. Různé situace si totiž vyžadují různé typy oblečení, a střih kalhot tady není výjimkou. Například na https://www.bolf.cz/cze_m_Panska-moda_Panske-kalhoty-809.html se oblečete pro všechny příležitosti i roční období. Pokud oblékáte spíše ležérnější kalhoty (chinos, džíny nebo manšestráky) k městskému saku, pak volte co nejužší. Naopak do formálnějšího prostředí, například na obchodní schůzku, volte kalhoty o něco málo širší, nejlépe střihu Tailored. A pokud vám to dovolí vaše tělesné proporce (a sebevědomí), na rande se klidně vydejte v ještě užších Skinny kalhotách.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *