3 tipy pre pestovanie oleandru

flowers-of-samos-1282873-mMalé kry či stromy s nádhernými kvetmi – aj to sú oleandre, vskutku unikátne, zaujímavé a jedinečné rastliny. Perfektne dokážu skrášliť záhradu či balkón, pričom nevyžadujú príliš náročnú starostlivosť a môžete s nimi narábať veľmi univerzálne a flexibilne. Pozor však na jednu skutočnosť! V ich listoch či kvetoch sa nachádza nebezpečný jed, schopný privodiť zdravotné nepríjemnosti, či v extrémnych prípadoch aj smrť. Pokiaľ však viete, ako správne oleandre pestovať, tak sa jedu obávať nemusíte. Poďte sa spoločne s nami pozrieť, ako teda vlastne na to…

Prostredie

Oleandre pestujeme na slnečných miestach s dostatkom vlahy. Dobrou správou je, že pomerne dobre znášajú teplotné rozdiely a preto nie je problém ich držať na slnku aj v lete pri teplote cez 30 stupňov celzia, ale aj v zime pri mínusových teplotách. Tieto mrazy by však nemali siahať príliš nízko pod nulu a mali by hlavne byť krátkodobé. Ak oleander vystavíte krutému a dlhodobému mrazu, tak zimu neprežije a postupne zahynie.

Zalievanie a hnojenie

V prvom rade si musíte uvedomiť, že oleandre je potrebné zasadiť do väčších nádob, aby tak mali viac priestoru pre svoj rast. Zalievanie a hnojenie musí byť pravidelné, preto si to pred začatím pestovania dobre uvedomte, aby vám rastlina po týždni nezahynula. Hnojte raz do týždňa klasickým hnojivom pre okrasné rastliny a takisto aj pravidelne zalievajte, aby substrát či pôda boli stále suché.

Rezanie a rozmnožovanie

Na jeseň prichádza okamih zaistenia ďalšieho rastu a následného množenia rastliny. Staršie vetvy vtedy totiž zrežeme o tretinu, maximálne o polovicu. Deje sa tak s cieľom umožnenia ďalšieho rastu rastliny, pričom odrezky sa môžu použiť na rozmnožovanie.

Na záver dôležité upozornenie! V listoch a kvetoch oleandru sa nachádza nebezpečný jed, preto listy ani kvety nikdy nežmýkajte, nechutnajte, jednoducho zbytočne s nimi nemanipulujte a najmä ich držte ďalej od malých detí!

Zdroj obrázku : http://www.sxc.hu/photo/1282873

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -2 (from 2 votes)
3 tipy pre pestovanie oleandru, 4.8 out of 10 based on 5 ratings